2010-06-06

Buchty

A gyerekek nagyon szeretnék a kalácsot. Ez nem meglepő. Az viszont igen, hogy az a kalács, amit én jóhiszeműen megvetem a Lipóti pékség üzletében kb. 25 adalékanyagot tartalmazott. Bár azt egy ideje tudom, hogy az édes, foszlós pékáru tartalmazza a legtöbb hozzáadott adalékokat, de a Lipóti üzletben ez egy kicsit meglepett. Marad a saját sütés. Ez a fura nevű bukta-szerűség a Kenyérsütés enciklopédiájából származik. Lengyelországban és Németországban készítik, reggelihez kedvelt, kettévágva, megpirítva érlelt húsokhoz is fogyasztják. Könnyű állagú, puha, foszlós bukta.
A mai fotónak van egy különlegessége, Ádi, aki pont ma 4 éves fotózta. A beállítást persze nem ő végezte, de egy ideje nagyon élénken segít az ételfotózásban, rendezgeti a tányérokat és lelkesen kattint. Sőt, Jáva építőből csináltunk neki saját fényképezőgépet. A mostani felállás az volt, hogy én kattinthatok egyet, majd egyet ő. Milyen jó, hogy megtanulta, igazságosan kell másokkal játszani. : )

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 9 dkg + 4 dkg vaj, 7 dkg cukor, 2 dkg friss élesztő, 1,2 dl tej, 3 tojás, csipet só

1. Keverőtálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót
2. Olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a tejet és keverjük el benne az élesztőt
3. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük ide a tejes-vajas élesztőt és keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy sűrű, folyós masszát kapjunk. Tehát ne az egész lisztet, csak éppen valamennyit a széléről! Pihentessük fél órát az élesztőt.
4. Fokozatosan keverjük hozzá a felvert tojásokat, és kb. 10 percig keverjük a tésztát, hogy szép sima legyen. Takarjuk le, kelesszük 1,5 órát
5. Gyúrjuk át, lisztezett kézzel formázzunk gömböket. Olvasszuk meg a vajat, forgassuk meg benne a gömböket és helyezzük őket ne túl szorosan egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsibe. Kelesszük még egy órán át. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra, a kelesztési idő eltelte után 25 perc alatt süssük szép barnára

32 megjegyzés:

Katarína írta...

Krásne buchty :) ...tegnap mi is buchty-t reggeliztünk :)

Na akkor nem csak Kristóf anyja fia, hanem a Nagy is :)

Katarína írta...

Csak azért fura a neve, mert ugye szlávul van, szlovákul, csehül és lengyelül is úgy mondjuk és általában csak többes számban használjuk így: "buchty" :)

Dolce Vita írta...

hogyan kell ejteni?

Katarína írta...

"buch(kh)ti"
Ha ismered a Becherovka nevü italunkat, akkor nagyjából tudod, hogy a "ch-t" (kh) azt hogy kell ejteni... :)

Verusch írta...

Klassz lett a fotó Ádi! Nagyon-nagyon boldog születésnapot!!!!

Dolce Vita írta...

szóval buktácskák : )
Vera
átadom neki!

Katarína írta...

Igen, bukták :)
Buktácskák-buchtičky -"bu(kh)tyicski"

Katina írta...

Te is fiam, Lipóti :'(

Névtelen írta...

Kriszta,
ez a recept margarinnal és tej helyett vízzel (vagy zabtejjel) működhet, vagy ne is próbálkozzam, mert olyan lesz, mint a szegény ember kalácsa a viccben? Tudom, a margarin horror (nekem is :)), de tejdiétán vagyok, nincs más választás...
köszi előre is!

másik kriszta

Névtelen írta...

És mi sárgállik ott hátul?:-) Másnap milyen? Vagy azt nem érte meg? A buktát pl nem szeretem másnap, de a kalács ok.
Lipóti :-(
Ja, és szülinap!

LepkePillangó

Katarína írta...

LepkePillangó - szerintem az a sárga :) ott a hátul jóféle vaj lehet :)

Dolce Vita írta...

nem vaj, anyukám csinálta narancslekvár. Másnap kicsit szárazabb lesz már, de nem vatta. talán ezért is sütik meg félbevágva ha már nem friss

Morzsa írta...

Hehe, hiába a cseh nyelvtudásom, először kissé angolosan sikerült dekódolnom magamban a nevet, mire most, másodjára megnézve a poszt címét, jöttem rá, hogy ezek bizony buchtičky-k ;-)))

Katarína írta...

Morzsa :) kicsit feljebb tartottam egy "gyorstalpalót" buchtičkyból :D :D

Hapci írta...

Lipótiékkal is érdemes vigyázni!
A tényleg jó kenyér és a Cserpes tejtermékek mellett minden boltjukban (franchise?) minősíthetetlen szarokat is lehet kapni a pékáruk területén, sőt, azok vannak döntő többségben. Nem tudom, ezek hogyan kerülnek a boltokba, központilag-é avagy magánakciók eredményeként, de összességében a kép eléggé elszomorító. Nekem a budai fiókok (pl. Kosztolányi tér, Böszörményi út) kínálata alapján jelenleg leginkább egy jól hangzó márkanévre telepített nettó átverésnek tűnik a bolthálózat.

Mária írta...

A Lipótival én is próbálkoztam, négy vagy ötféle kenyeret kipróbáltam aztán hagytam a fenébe. Kb. Tesco minőség. Egyedül az az óriáscipó ízlett, amiből egy alkalommal adtak kóstolót, de hát annak sem a mérete, sem a formája számunkra nem praktikus (nehézkes belőle a tízórai gyártás).

Ez a bukta viszont baromi guszta, sajnos, épp fogyókúrázom. :-(

Marcsi

Anna írta...

Dolce! SOS e-mailt írtam. kérlek válaszolj!

"saját levében" írta...

Múltkor én is elolvastam egy kalács zacskóján az összetevőket. Legjobban a "kalácsfény" fogott meg!

Katarína írta...

a kenyérhéjaroma is érdekesen hangzik :(

Morzsa írta...

Katarína, igen, azt utána láttam, mikor már rájöttem, hogy mi a cím.

Dolce Vita írta...

kenyérhéjaroma?? : )) ez mindent visz, bár a kalácsfény sem rossz, az nem karnabua viasz? legalábbis a rágót azzal fényezik, meg a festők az olajképeket : ))))

Névtelen írta...

Idővel én is rájöttem, hogy a Lipóti egyáltalán nem jó. A túrófánkon és a fitness croissanton kívül bármi amit kóstoltam közepes volt vagy még rosszabb. Még a nagy, kerek kenyerük sem túl jófajta. Én nem szoktam sütni, de jófajta kalácsot, buktát venni alig lehet.

Névtelen írta...

Ilyen szalagot keresek már ezer éve. Hol lehet beszerezni? Ezzel körbefonva sütötted meg? Korall

Dolce Vita írta...

Kes papírban vettem, olyan mint egy tortatál, azaz van alja is, csak papír 5 db 600 ft körül volt. ÉÉs van belőle panettonéhoz való is! : )

A lipótiban nekem is fura volt, hogy mindenféle szokvány pékáru kapható, és nem néznek ki éppen nagyon hagyományos készítésűnek. Bár én tényleg ritkán járok oda, akkor is tejet és joghurtot veszek, meg 1/4 kiló kenyeret, a nagyból

Névtelen írta...

Isten éltesse a gyerkőt! Nem tehetségtelen :)

Nálunk is lehúzza a böhöm gép a kisebbik gyerek (4 lesz) nyakát, és ferdén is fogja, de azért csinált már pár tök jó spontán képet :)

Üdv,
Nyestkutya

Anita írta...

Itt megtalálható, h miből készülek a lipótiék pékárúi:

http://www.lipotipekseg.hu/index.asp?inc=termekek&id=8

első olvasásra tényleg a nagy parasztkenyér és egy adalékanyag mentes kukoricás kenyér tűnik jónak.

és egy táblázat a természetes adalékanyagaikról:

http://www.lipotipekseg.hu/index.asp?inc=leirasok_reszletek&id=33&s=0

Ehhez hozzá tud vki szólni érdemben?

Dóri írta...

Kedves Dolce Vita!
Nagyon finik lettek a buktáim! :) Köszönöm!
A kérdésem, hogy hogyan kell úgy tárolni sütés után a buktákat (meg más sütiket is), hogy ne száradjanak ki? Ha letakarom még melegen, akkor túl nedvesek lesznek, nem? Ha meg fedetlenül hagyom őket, akkor kiszáradnak..? Vagy ez buta kérdés, és ez nem számít?
Köszönöm szépen a választ!
Dóri

Dolce Vita írta...

Dóri!

konyharuhába nyugodtan csomagolhatod. Ez a tészta igazán frissen jó, másnap kicsit már szárazabb lesz

Zsuzsi írta...

Hát, Kriszta, a nők lapja konyhás zsemle után a bruchty is tökéletes!
húsvéti kalácsnak is megállja a helyét ( legalábbis nálunk ;-))
omlós,foszlós,pont elég édes,nem ég meg az alja, nem szárad ki sütés közben....sonkával, sárga túróval isteni vacsora volt az imént ;-)
hála neked, egyre valószínűbb, hogy az én kicsi lányom soha nem fog bolti péksüteményt enni ;-)
köszönet érte!;-)
kellemes húsvétot!

Dolce Vita írta...

: ) és a napokban (sztem kedden) jön a tökéletes kalács receptje is, ma sütöttem. Nagyon jó lett!

Zsuzsi írta...

hurrá-hurrá!alig várom ;-)

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Megosztanád az Anyukád narancs lekvárjának a receptjét? Persze, csak akkor ha ez nem okoz gondot a családban. :-) Előre is köszönöm.

Zs

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin