2011-03-27

Sültfokhagymás majonéz

Amilyen egyszerű, annyira fel tud dobni egy sült krumplit vagy húst ez a sültfokhagymás majonéz. Csirkét sütöttem hétvégi ebédnek, hozzá rozmaringos-citromos krumplit készítettem. Ehhez megpucoltam, kockára vágtam kb. 1 kg krumplit, sóztam, ráfacsartam fél citrom levét, a citromhéjat vékonyan felcsíkoztam, rozmaringlevelekkel együtt a krumplira szórtam. Olívaolajjal meglocsoltam, sütőben ropogósra sütöttem. A krumpli mellé tettem be sülni a fokhagymafejeket is, ebből készült a majonéz. Testes, pikáns, tökéletes kísérője volt a csirkének és a krumplinak.

Hozzávalók: 2 fej fokhagyma, 1 tojás sárgája, kb. 1 dl olívaolaj, só, citromlé

1. Süssük 250 fokos sütőben 30-35 percen keresztül héjastól, egészben a fokhagymákat
2. A tojássárgájához adagoljuk szinte cseppenként az olívaolajat, miközben habverővel folyamatosan keverjük (aki szeretné keverheti fele-fele arányban az olívát valamilyen semleges ízű magolajjal. Én kifejezetten szeretem a majonézt csak olívaolajból, mert így karakteres lesz).
3. Vágjuk ketté a fokhagymákat, nyomjuk ki a krémet, keverjük el a majonézzel, ízesítsük ízlésünk szerint tengeri sóval, citromlével


13 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kepek lattan es a receptet olvasva osszefutott a nyal a szamban. Ez valami fenseges lehet!!! A kozeljovoben nalunk is teritekre kerul, az biztos. Koszi. udv. Regina

Zsé írta...

Mint egy csendélet! Gyönyörűséges.

Szemi írta...

Micsoda finomság! Isteni lehet. A fokhagyma mindig, minden mennyiségben jöhet! :)

Dolce Vita írta...

tényleg nagyon egyszerű, de nagyszerű mártás, feldobja a csirkét, azt nem is fűszereztem, csak sóztam

Zsé! köszi : ) olyasmi volt a cél, nekem a fekvő tetszik, azt lehet, hogy kinyomtatva is megnézem

Zsé írta...

Szerintem is az a legjobb. Ki is tenném a konyhába:) Nagyon ügyes vagy!

Névtelen írta...

fincsi, kipróbálom én is.

Anett írta...

Ez az utolsó kép valami zseniális.Annyira jók a fények,meg az elrendezés is.Van benne valami sejtelmes-már ha a fokhagymákra lehet ilyet mondani:)
Ez a fokhagymás majonéz meg istenien hangzik!
DV! Köszönöm,hogy vagy nekünk!:)

Zsiri írta...

Nagyon szép képek! Érdekes dolog ez a fénnyel való játék :) Bátor dolog ennyire sötét hátteret és sötét kiegészítőket használni, dehát ugye aki tud, az tud :)

Ági írta...

Igen előszörre komornak tűnt, és bevallom borongósnak. De aztán jobban megnéztem az jutott eszembe patinás, antik, elegáns, művészi...stb. És absz.te semmi nem vonta el a figyelmem a fokhagymáról, mintha kivilágítana a háttérből...szóval végül is tetszik!:)))

Anikó írta...

nagyon guszta, csak egy a baj: a nyers tojássárgája.
Miután már a kislányomnak volt szalmonella-fertőzése, kicsit félek a tojás hígabb, nyersebb felhasználásától. (azóta 2 anyuka is szólt, hogy hasonlóan jártak :-( )
Megbízhatónak vélt, piaci tojásárus :-(
Szóval hogyan lehet hasonló mártást készíteni?
köszi
Anikó

Dolce Vita írta...

1 dl tejet keverj el a fokhagymával, majd 2 dl olajat hasonló módon, minta tojással. majd sózni, borsozni. Hígabb lesz, de tojásmentes!

Anikó írta...

köszi, bár nem írtam (nem is gondoltam rá) tejérzékeny vagyok. :-)

Dolce Vita írta...

Anikó!

joghurtot sem ehetsz? Próbáld azzal kikeverni

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin