2012-07-17

Pácolt sajttal töltött szőlőlevél

Ez a bejegyzés reggel óta arra vár, hogy a helyére kerülhessen. De nem tudott, mert igen abszurd dolog történt ma a felhőben létező adatoknak és adatkezelésnek köszönhetően. A google csoport létrehozó programja engedett egy 2. személyt, hogy tagként felvegyen egy olyan e-mail címmel a csoportjához, amellyel én a google accountomat x éve regisztráltam. Értitek? Egy idegen simán felülírhatta. A következmény: az e-mailemhez új account keletkezett, amelynek persze semmi köze nem volt a bloghoz, de mivel kapcsolódott az előző accounthoz a többi címemmel sem tudtam a régi jelszóval regisztrálni. Az új jelszó pedig az új accountot nyitotta meg. Két szék között a .... Bocs, ha nem értitek, számomra is felfoghatatlan, de muszáj volt leírnom. Azt hittem, sosem tudom már a blogot kezelni. (most már tényleg hamar költözök! és jön az új blog!)

De jöjjön inkább a szőlőlevél. A töltött szőlőlevél sok országban megtalálható, különböző töltelékekkel. Én is szoktam hússal, rizzsel is megpakolni. Volt már arra is példa, hogy a kertben növekvő szőlő megmentett, mikor nem volt itthon semmi: a váratlanul betoppant barátok ezt kapták rizzsel töltve, sütőben sütve. Most arra volt jó, hogy a felhalmozott sózott ricottát, amelyet még Pugliában vettem gyorsan elhasználjam. Villámgyorsan elkészíthető üdítő ízű, de laktató, nyári falatka. Sózott ricotta helyett használjatok hozzá fetát vagy az ún. krémfehérsajtot.
kattints a nagyobb fotóért
Hozzávalók: 20 db permetezetlen szőlőlevél, 1 evőkanál só, 1 evőkanál 10%-os ecet, 20 dkg sózott ricotta/feta, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj

1. A szőlőleveleket mossuk meg, és főzzük pár (2-3) percet bő, lobogó, sós, ecetes vízben
2. Szedjük ki a vízből csepegtessük le
3. A sajtot kockázzuk, keverjük el az olívaolajat a felaprított fokhagymával, keverjük el a sajtkockákkal
4. Tegyünk a levelekbe egy-egy sajtkockát, hajtsuk be a széleket, majd tekerjük fel. Tegyük a töltött leveleket egy tálba, öntsük rá a visszamaradt olajat és egy-két evőkanál ecetes-sós főzővizet6 megjegyzés:

duende írta...

Ah, a legnagyobb nyári kedvencem! :) Egyébként ha én piaci árus lennék, hagynék egy csómó szőlőt elvadulni (én mindig vadszőlőlevélbe töltök, mert azt nem permetezik és nem is olyan cakkos, mint a nem vad levél) és tavasz végétől őszig szőlőlevelet árulnék... Nagy üzlet lenne, mert senki sem árulja. :)

Dolce Vita írta...

Jó ötlet, viszem a piacra, rengeteg van belőle. 5 tő szőlőnk van, idén 100 kg-nál is több szőlő lesz rajta. Nem vagyunk a hozamkorlátozás hívei : ). Lugasnak futtatjuk és még sosem permeteztük. Nagyüzemi szőlőszörp főzés lesz szeptemberben az biztos.

duende írta...

Irigyellek! :) A szőlőszörp isteni. No és állandóan van így szőlőleveled... Annyira szeretem azt a savanykás finom ízét hogy nagyon.
A verjust is imádom. Nagyon finom ételek és saláták savanyítására is, sokkal finomabb, mint az ecet. Azzal is megpróbálkozhatsz! :)

Névtelen írta...

Azt mondod költözöl? JAJJJJ!!! Ugye, a külső és a style marad, ettől az, AMI, és mert így szeretjük, ahogy van. Imecsévi

Dolce Vita írta...

A struktúra marad a design új lesz. Nagyobb fotók, dolcevitásabb kinézet : ). Sokkal szebb lesz, bízz bennem!

Dolce Vita írta...

A struktúra marad a design új lesz. Nagyobb fotók, dolcevitásabb kinézet : ). Sokkal szebb lesz, bízz bennem!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin