2009-04-20

Újhagymaleves medvehagymaolajjal

Pacojet hiányában nem sikerült 100%-osan visszaadnom a Maligánban evett hagymaleves krémes, friss állagát, de nagyon jó, üde tavaszi leves készült a 3 csokor újhagymából, amit a piacon vettem. A hozzá készült medvehagymaolaj színe pedig nem a képfeldolgozó program műve, ilyen gyönyörű, smaragdzöld olajat lehet készíteni a medvehagymából. Aki siet, még szerintem a héten tud venni hagymát, nálunk még ma volt.
Az újhagyma esetében nem volt receptem, egy hasonló, póréhagymaszószom alapján készítettem.

Hozzávalók a leveshez:
3 csokor újhagyma, diónyi vaj, 3 evőkanál tejszín, só, bors

1. Mossuk meg a hagymát, vágjuk fel és pár perc alatt enyhén pároljuk meg a vajon
2. Öntsük fel a hagymát 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk
3. Forraljuk a levest 10 percig, ekkor turmixoljuk le és adjuk hozzá a tejszínt

Hozzávalók a medvehagymaolajhoz (Kachnics István receptje, Maligán): fél csokor medvehagyma, 2 dl szőlőmagolaj

1. Blansírozzuk a medvehagymát: dobjuk forrásban lévő vízbe, majd 1 perc után szedjük át jeges vízbe
2. Szárítsuk meg alaposan, öntsük hozzá az olajat, majd turmixoljuk le a keveréket (nem kell túl pépesre)
3. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrjük át az olajat (a fennmaradt medvehagymát natúr joghurttal elkevertem, sóztam, ropogós, kukoricalisztből készült, házi tortillát mártogattunk bele)

9 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Hogy ez a medvehagyma olaj milyen jo! Szerinted tarolhato is?

Ági, aki főz írta...

Mindig azt hiszem, hogy ennél szebb képeket már nem lehet csinálni és te újra és újra bebizonyítod, hogy igenis lehet! Tátott szájjal bámulok már percek óta, ez annyira gyönyörű! Pedig csak egy "sima" leves.

A NLKonyha-Fakanálban is nagyon jók a fotók és a receptekért is nagy köszönet.

dolcevita írta...

Lilahangya!
Remélem, az enyém azért hűtőben van

Ági!

köszi : )bár én örökké elégedetlen vagyok

Vali írta...

Jaj, de jó ez az ötlet. Már meg is csináltam. Még volt a hűtőmben medvehagyma. Köszönöm a receptet.

Hapci írta...

Bravó, ez nagyon szép lett. Meg biztos finom is...

szepyke írta...

Köszönöm ezt az olajat neked! Szerintem az utolsó csomag medvehagymát sikerült begyüjtenem a héten, már meg is találtam, hogy mi lesz belőle! Köszönöm!!

Névtelen írta...

Szia!
egy év tálatából meddig maradt használható az olaj (színe, íze)? Válaszod előre is köszönöm
Ági

Dolce Vita írta...

Ági!

Nem tudom, elég hamar elhasználtam az adagot ami készült

Névtelen írta...

Köszi az info-t, próbálkozom vele
Ági

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin