Amíg nem kóstoljuk meg a bazsalikomot édességekben, addig nehezen tudjuk elképzelni, hogy a fűszer a paradicsomszószon kívül is működhet. Ha jól emlékszem a Mákban ittam először ilyen limonádét. Mikor az étlapon olvastam, elsőre nekem is a sós paradicsomszósz ugrott be, de ezen hamar túllépve rendeltem is gyorsan egyet. Azóta pedig itthon készítem. A gyömbéres radler mellett ez lesz az idei nyár kedvence. Majd jöhetnek a különböző variánsok: epres-bazsalikomos, málnás-bazsalikomos, sárgabarackos-bazsalikomos limonádé, illetve ezek jegesített változatai a különböző bazsalikomos graniták.
Hozzávalók 2 literhez: 15 dkg cukor, 1 nagy csokor bazsalikom + néhány levél a tálaláshoz, 4 nagy citrom, 1-2 lime, jégkocka
1. A cukorból főzzünk szirupot: keverjük el 2-2,5 dl vízzel, forraljuk fel, gyöngyözve forraljuk 5 percet, majd hűtsük le. facsarjuk bele a citromok levét.
2. Mossuk meg, szárítsuk meg a bazsalikomleveleket, adjuk hozzájuk a szirupot, botmixerrel enyhén turmixoljuk meg. Öntsük kancsóba, vízzel öntsük fel, tegyük a hűtőbe állni 2 órára. 3. Fogyasztás előtt szűrjük át, jégkockával, limeszeletekkel és bazsalikomlevelekkel kínáljuk.
2011-05-05
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
13 megjegyzés:
Hú,ez elsőre tényleg furán hangzik,de nagyon felkeltette a kíváncsiságomat:) Nyáron nálunk is a limonádé a sláger,úgyhogy biztos kipróbáljuk. Köszi DV!:)
Én a kakukkfüves limonádét szeretem nagyon.
Kriszta, Te gondolatolvasó vagy, pont azon töprengtem, hogy fel kellene hívni Krisztiánt a Mákban a bazsalikomszörp receptje miatt, mert kellene jövő hétre egy vendégségbe, de így most megkíméltél tőle, köszi. :)
Amúgy ahogy tapasztaltam, a legtöbb zöldfűszer remekül működik édességekben, pl. a már említett bazsalikom eperrel, a kakukkfű zöldalmával vagy a nagy kedvencem, a rozmaringos créme brulée.
Anett!
hidd el, nagyon-nagyon jó! : )
Édes és Keserű!
Az is nagyon jónak tűnik, kipróbálom, van neked már fent recept hozzá?
Ehran!
sima botmixerrel persze nem lehet annyira simára turmixolni, mint a mákos. Azért is írtam, hogy enyhén, majd áztatni, szűrni. Én magamnak leturmixolom, de vendégek lehet, hogy fennakadnak a zöld lötyin : )))
Nincs fenn. Az arányok kb. azok, mint nálad, kivéve, hogy a kakukkfűből kevesebb is elég, meg nem turmixolom le.
A sziruppal együtt felfőzöm a kakukkfüvet, hogy intenzívebb legyen az íze.
Ez isteni lehet... A képek hangulata is nagyon jó, olyan nagyon tegeres, nyáridéző. :)
De jó ötlet! Én nemrég ismerkedtem meg a bazsalikom-édesség kombóval, pl. szuper lett az eper-bazsalikom páros egy kis fehércsokimoussse-szal bonbonnak :) De granitának is biztos kipróbálom majd!
Nagyon jó ötlet. Nyakunkon a meleg.
Feltettem a citrom-kakukkfű limonádé receptjét.
http://edeseskeseru.blogspot.com/2011/05/citrom-es-kakukkfu.html
szia!
nagyon klassz a recept, mindenképp kipróbálom, mert a férjem kedvenc fűszere hirtelen a bazsalikom lett...
A fotó is gyönyörű, a poharak honnan vannak?
A poharak a butlersből vannak. Kék, zöld és talán rózsaszín van belőle
Nagyon finom, mi több éve fogyasztjuk és nem lehet megunni.
Cukorsziruppal is kipróbáltam már, de amióta nádcukorral készítem, nagy kedvenc itthon. Próbáljátok ki a mentás limonádét, az is nagyon kellemes és hűsít is :)
én főzöm hozzá a szirupot, nádcukorból egyszer barnással készítettem, de annak a színe nekem nem annyira tetszett
Megjegyzés küldése